Savjeti za saobraćaj

smoke

Postoje brojne aktivnosti koje možete poduzeti kako biste smanjili zagađenje zraka u svojoj zajednici i pomogli da zrak bude kvalitetniji.

Cestovni saobraćaj, odnosno motorna vozila, jedan su od najvećih uzročnika zagađenog zraka u gradovima BiH. Evo kako možete kao pojedinci pomoći u smanjenju zagađenja zraka.

 • Smanjite korištenje automobila i hodajte

  Kad god je moguće izbjegavajte korištenje automobila. Umjesto toga, hodajte do posla i kući što će ne samo uticati na smanjenje zagađenja zraka nego će i vama pomoći da održavate fizičku aktivnost potrebnu za zdravlje.

 • Vozite biciklo
  Umjesto hodanja, možete voziti biciklo, također dobro za održavanje fizičke aktivnosti, a možete doći do lokacija do kojih ponekad i ne možete doći automobilom.
 • Koristite javni prijevoz
  Za duža putovanja, koristite javni prijevoz (autobus ili tramvaj) ili pak dijelite vožnju u jednom automobilu s prijateljima koji idu u istom smjeru kao i vi.
 • Kombinirajte poslove
  Planirajte unaprijed i kombinirajte poslove kako biste ih obavili više u jednom putovanju. Tako ćete smanjiti vožnje automobilom koji zagađuje zrak, a ujedno uštedjeti gorivo i vrijeme.
 • Održavajte motorna vozila
  Kako bi smanjili zagađenje zraka održavajte svoje vozilo prema uputama proizvođača, jer loše podešen motor i začepljeni filteri za ulje i zrak doprinose većoj potrošnji goriva, a samim tim i većem zagađenju zraka.
 • Provjeravajte gume
  Gume trebaju biti napuhane prema uputama proizvođača, zato provjeravajte pritisak u gumama. Nizak pritisak u gumama stvara veće trenje i veću potrošnju goriva, pa samim tim i veću zagađenost zraka.
 • Isključujte motor dok vozilo miruje
  Ako ste negdje privremeno parkirali i čekate nekoga, ili ste u prometu i već se neko vrijeme niste pomjerili, vaše vozilo i u praznom hodu troši gorivo i zagađuje zrak. Isključivanjem motora dok vozilo miruje, kada je to praktično i sigurno učiniti, štedite gorivo i smanjujete zagađenje zraka.
Savjeti za saobraćaj