Savjeti

smoke

Kako biste smanjili izloženost nezdravom zraku uvijek možete poduzeti jednostavne mjere predostrožnosti. Prvo morate saznati jesu li nivoi indeksa kvaliteta zraka (IKZ) zabrinjavajući u vašem području. 

Prije izlaska ili bavljenja aktivnostima na otvorenom, provjerite IKZ u vašem području. Na taj način možete odrediti kada biste trebali poduzeti mjere predostrožnosti da zaštitite svoje zdravlje.

  • Da biste znali da li je IKZ u vašem području dobar ili loš, informišite se na našoj web stranici zrakubih.ba. Ažuriranje se vrši svaki sat i prikazuje se trenutni indeks kvaliteta zraka. Indeks može biti nedostupan zbog kvara na opremi za praćenje ili greške u komunikaciji.
  • Izbjegavajte izlazak vani i bilo kakve vanjske aktivnosti kada su nivou zagađenja zraka visoki, pogotovo ako ste pripadnik osjetljivih grupa (oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, stari, trudnice i djeca). Pogledajte savjete za svaki nivo zagađenja zraka
  • Kada su nivoi zagađenja zraka vani visoki, ostanite u zatvorenom prostoru sa filtriranim zrakom ako je moguće. I zrak u zatvorenom može biti zagađen, pa je poželjno nabaviti prečistač zraka. Dostupni su određeni filteri i prečistači zraka koji mogu pomoći u smanjenju zagađenja u zatvorenom. Zagađenje možete smanjiti i uklanjanjem duhanskog dima, smanjenjem upotrebe svijeća i peći na drva.
  • Ako baš morate izlaziti vani, nosite maske s oznakama EN 143 ili EN 149.
    • Izloženost zagađenom zraku se smanjuje nošenjem odgovarajućih maski s oznakom EN 143 (P1, P2, P3) ili EN 149 (FFP1, FFP2, FFP3) koje se trebaju nositi pravilno, da pokriju nos i bradu. Maske se mogu pronaći u apotekama i prodavnicama opreme za zaštitu na radu.
    • Šal i marama vas ne mogu zaštititi od lebdećih čestica
    • Hirurške maske također ne mogu efikasno filtrirati lebdeće čestice, ali mogu smanjiti nelagodu koju uzrokuje magla i veće iritirajuće čestice koje su prisutne u zraku.